Patologia orală - un nou proiect implementat la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 95 views
La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat un workshop internațional în patologia orală, organizat de Catedra de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja” în colaborare cu Catedra de morfopatologie. Manifestarea s-a desfășurat în contextul dezvoltării proiectului Colaborare pentru Educație și Cercetare în Patologia Orală, finanțat de Centrul Norvegian pentru Cooperarea Internațională în Educație (SIU) în cadrul programului EURASIA. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 4-6 septembrie 2017 și a întrunit cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți.
În cadrul atelierelor de lucru au fost puse în discuție curriculumurile în patologia orală din Norvegia, Belarus, Armenia și Republica Moldova şi au fost abordate subiecte precum: rolul specialistului în patologie orală, diagnosticul maladiilor autoimune cu manifestări orale, sindromul Sjogren, leziunile veziculo-buloase, cancerul oral, leziunile premaligne ș.a.
Responsabilii de proiect au participat la o întrunire cu rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Ion Ababii, unde au discutat oportunitățile oferite de colaborarea moldo-norvegiană până în prezent. „Proiectele la care a participat Republica Moldova și care au fost inițiate sau finanțate de guvernul norvegian au avut un rol deosebit pentru economia țării și învățământul superior, ne-au îmbogățit cu multe experiențe noi și am preluat tradiții de la țările europene. Îmi exprim speranța că și acest proiect va avea rezultate frumoase, datorită faptului că specialiştii noștri fac orice lucru cu mare responsabilitate, iar comunitatea universitară va sprijini această inițiativă”, a menționat academicianul Ababii. Totodată, rectorul le-a vorbit oaspeților despre Spitalul Universitar, un alt proiect de amploare pe care Universitatea noastră intenționează să-l dezvolte cu suportul și susținerea Norvegiei.
Profesorul Anne Christine Johannessen de la Universitatea din Bergen, Norvegia, expert în patologia orală, a rămas foarte impresionată de dotarea laboratoarelor noastre şi a Clinicii Stomatologice Universitare și a subliniat faptul că acest proiect le oferă oportunitatea de a învăța lucruri noi, inclusiv de la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Reprezentantul SIU Bård Hekland, unul dintre coordonatorii principali ai programului EURASIA care se află în Republica Moldova pentru a evalua trei proiecte finanțate de guvernul norvegian, a rămas uimit că Universitatea noastră este parteneră a celor trei proiecte. În acest context, expertul a relatat că este în proces de evaluare a rezultatelor obținute de Biblioteca Științifică Medicală în colaborare cu alte 17 biblioteci academice din țara noastră, dar și a procesului de implementare a noii specialități Optometria în programul de studii universitare la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Despre importanța studierii patologiei orale, o disciplină de graniță între patologie, chirurgie și pedodonție, care de multe ori creează confuzie pentru student, a vorbit coordonatoarea proiectului pentru Norvegia, profesorul Daniela Elena Costea, specialist în patologiile tumorale. Experta a subliniat necesitatea introducerii unui curriculum în patologia orală, datorită căruia studentul va fi mai sigur de informația pe care o deține și nu va mai avea probleme când va depista o leziune de mucoasă bucală sau altă maladie. În aceeași ordine de idei, oaspetele din Norvegia a afirmat că toate reușitele proiectului se datorează profesorului Diana Uncuța, șefa Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja” și conferenţiarului Eugen Melnic, șeful Catedrei de morfopatologie, care, în opinia dumneaei, sunt „motorul” acestui proiect.
Coordonatorul internațional al proiectului, prof. Diana Uncuța, șefa Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, a menționat că acest proiect reprezintă o oportunitate de colaborare între catedrele de stomatologie și cele de morfopatologie, crearea unui curriculum armonios în universitățile partenere și dezvoltarea unor mobilități pentru studenții-doctoranzi, cu posibilitatea de specializare pe un termen de cel puțin 3 luni în Norvegia
Proiectul Colaborare pentru Educație și Cercetare în Patologia Orală a fost inițiat anul trecut de către Norvegia, prin intermediul programului EURASIA și cu susținerea Centrului Norvegian pentru Cooperarea Internațională în Educație. Acesta reprezintă un parteneriat între Norvegia, Republica Moldova, Belarus și Armenia și are drept scop colaborarea pentru elaborarea și dezvoltarea unui curriculum în patologia orală.
Proiectul va dura 3 ani, iar pe lângă componenta de educație și cercetare acesta mai include și una de administrare, legată de tehnologiile informaționale, care prevede implementarea unui curs on-line de patologie orală.
[nggallery id=585]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii