Centru de Sănătate modern la Mărculești - deschis cu suportul SUA
- vizualizări: 222
Șase sate din raionul Florești vor putea beneficia de servicii medicale de calitate în cadrul Centrului de Sănătate, deschis recent la Mărculești, care a fost numit în cinstea profesorului universitar Grigore Bivol, un reformator al medicinei de familie. Instituția este cea mai modernă din regiune, dotată cu echipament performant și dispune de o sală pentru kinetoterapie.
Pentru construcţia şi dotarea tehnică a Centrului de Sănătate „Grigore Bivol” din Mărculeşti au fost cheltuite 250 de mii de dolari. Proiectul a fost finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii şi de Comandamentul Forţelor Armate americane.
„S-a construit o clinică foarte frumoasă, care va fi de folos oamenilor din regiune, este vorba despre zece mii de oameni. Noi suntem mândri că am putut să participăm în acest proiect”, a afirmat James D. Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova, prezent la manifestarea de deschidere a Centrului.
Șefa instituției, Rodica Olaru a menționat că până a ajunge în cabinetul medicului de familie, pacientul va face mai multe investigații cu utilaj de ultimă generație, printre care: măsurarea tensiunii arteriale, examinarea aparatului auditiv, a celui vizual, precum și a sistemului nervos.
Prezent la ceremonia de inaugurare, profesorul Grigore Bivol și-a exprimat speranța că acest Centru va deveni o bază de instruire pentru Catedra de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, care va contribui la extinderea serviciilor medicale prestate populației și la prevenirea multor afecțiuni.
În acest context, reamintim contribuția partenerilor americani la fondarea Clinicii Universitare de Asistenţă Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu” (CUAMP), în 2003, în cadrul parteneriatului dintre Alianţa Americană Internaţională a Sănătăţii (AIHA), Şcoala de Medicină din Virginia de Est - Norfolk/Portsmouth (SUA) şi USMF „Nicolae Testemiţanu”, reconstrucția și utilarea fiind finanțate de Guvernul Republicii Moldova, Banca Mondială și Organizaţia Carelift International.
În premieră, aici a fost introdus triajul în medicina de familie, confidenţialitatea actului medical, programarea vizitelor, au fost create şi dezvoltate şcoli de sănătate pentru pacienţii cu diferite patologii cronice. Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară (condusă de Ala Nemerenco) a fost prima care, încă în 2003, împreună cu Catedra de medicină de familie (șef catedră Grigore Bivol), a elaborat şi a implementat în activitatea sa protocoalele clinice (în cazul hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat), cu mult înainte de apariția protocoalelor clinice naţionale.
Din anul 2004, CUAMP este o instituție medico-sanitară publică autonomă, care a devenit un centru model de acordare a asistenței medicale primare în Republica Moldova prin intermediul medicului de familie, contribuind la implementarea reformelor în acest sector în întreaga țară.
În prezent, instituţia acordă asistenţă medicală primară şi specializată unui număr de circa 20 de mii de persoane, inclusiv tineretului studios al USMF „Nicolae Testemiţanu”, şi participă la procesul de instruire teoretică şi practică a studenţilor, rezidenţilor, medicilor, asistenţilor medicali în domeniul asistenţei medicale primare, promovând conceptul modern al medicinei de familie.
[nggallery id=415]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii