Chirurgia personalizată la adulți și copii – chirurgia viitorului
- vizualizări: 2740
Chirurgia personalizată la adulți și copii – chirurgia viitorului a constituit genericul unei conferinţe știinţifico-practice naționale cu participare internațională, dedicată ilustrului chirurg, fondator al serviciului chirurgical din țară – Constantin Țîbîrnă. Evenimentul științific a fost organizat în zilele de 24 și 25 martie 2022, în format mixt, de către Academia de Științe a Moldovei (AȘM) în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”.
La conferință au participat somități în domeniul medicinei precum: Eva Gudumac, Ion Tighineanu, Stanislav Groppa, Gheorghe Țîbîrnă. Totodată, forumul științific internațional a reunit mai mulți reprezentanți din mediul academic de peste hotarele țării: România, Armenia, Belarus și Federația Rusă, cu un număr de peste 30 de participanți – academicieni, doctori habilitați, profesori universitari, tineri cercetători etc.
,,Este un eveniment de o importanță majoră atât pentru sistemul național de sănătate, cât și pentru Universitate, fiind prima reuniune de acest gen în domeniul chirurgiei în țara noastră. Viaţa şi activitatea profesorului Constantin Ţîbîrnă este un excepţional model de existenţă şi vocaţie, de slujire fidelă în numele prezentului şi al viitorului, un exemplu demn de urmat pentru generaţiile tinere”, a menționat la inaugurarea forumului rectorul USMF Nicolae Testemițanu, profesorul Emil Ceban.
Academiciana Eva Gudumac a subliniat faptul că evenimentul științific aduce în prim-plan rezultatele activității cadrelor științifico-didactice și a cercetătorilor USMF „Nicolae Testemițanu”, AȘM, Institutului Oncologic și Institutului Mamei și Copilului în cadrul proiectului privind Medicina personalizată ce vizează tumorile și malformațiile congenitale la copii și adulți.
Despre necesitatea de a continua cercetările privind medicina personalizată a vorbit prorectorul pentru activitatea de cercetare a Universității, academicianul Stanislav Groppa: „Este necesar să fundamentăm această direcție prin integrarea nu numai a cercetătorului din domeniul medicinei din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, ci și din cadrul instituțiilor AȘM.”
Academicianul Ion Tighineanu a remarcat că pe parcursul ultimilor ani Academia de Științe a Moldovei a avut o colaborare foarte eficientă cu USMF ,,Nicolae Testemițanu” și cu institutele de cercetare din domeniu, în final obținându-se rezultate palpabile și de importanță majoră pentru sistemul național de sănătate.
Programul conferinței a fost unul variat și a inclus subiecte actuale în domeniul chirurgiei la copii și adulți. Șefa Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, conferențiarul universitar Silvia Răileanu împreună cu alți membri ai catedrei au abordat problema afecțiunilor oro-maxilo-faciale la copii, prezentând diferite cazuri clinice.
Conferențiarul universitar Diana Uncuța, șefa Catedrei de propedeutică stomatologică ,,Pavel Godoroja” a USMF Nicolae Testemițanu, a menționat în prezentarea sa dedicată regretaților decani și profesori universitari ai Facultății de Stomatologie – Pavel Godoroja și Ion Lupan, că aceste somități au marcat parcursul și progresul atât al facultății, cât și al zecilor de generații de specialiști.
Profesorul universitar Aurelia Spinei a prezentat comunicarea Impactul factorului de necroză tumorală asupra afectării prin carie dentară a copiilor cu tumori.
În finalul conferinței, academicianul Gheorghe Țîbîrnă, fratele profesorului Constantin Țîbîrnă, a mulțumit tuturor participanților pentru dedicație și contribuție, punctând: ,,Chirurgia personalizată la adulți și copii – chirurgia viitorului reprezintă un eveniment de o importanță majoră pentru medicina autohtonă, datorită subiectelor abordate, iar o semnificație deosebită constituie omagiul adus profesorului Constantin Țîbîrnă”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii